Global Development Africa wil samen met de lokale partners enkele gerichte beroepsopleidingen gaan verzorgen in het Innovatiecentrum in de staat Bujumbura, Burundi . Dit Innovatiecentrum zorgt voor ontwikkeling en een kans op persoonlijke groei, ondernemerschap en zelfredzaamheid voor de Burundese bevolking en het bedrijfsleven. Hiermee stimuleren wij de economische en sociale vooruitgang van Burundi vanuit haar eigen kracht. Het Innovatiecentrum draagt ook bij aan andere projecten van GDA, zoals het project Goed Boeren in Burundi. In het Innovatiecentrum kunnen opleidingen voor Burundese boeren worden verzorgd.
De economie van Burundi
Burundi is bezig met een wederopbouw na meer dan twee decennia burgeroorlog. Een doorsnee burger leeft van geld dat ver onder een leefbaar inkomen ligt. Dit komt doordat 40% van de bevolking werkloos is. De meeste werklozen zijn jongeren die door de burgeroorlog minder kans hebben gekregen om een beroep te leren. Er is momenteel nog steeds weinig kans om een beroepsopleiding te volgen, ook in de hoofdstad.
Een groot gedeelte van de bevolking van het platteland is naar de havenstaat Bujumbura getrokken, op zoek naar een veilige plek. Daardoor ontstond hier een grote concentratie van mensen, wat een intensief gebruik van de hotels en restaurants tot gevolg had. Tegelijkertijd ontbreekt het op deze plekken aan gekwalificeerd personeel en een goede standaard voor hygiëne en gezondheidszorg.
Doel van het Innovatiecentrum
GDA wil de bevolking een impuls geven door de ontwikkeling van een Innovatiecentrum, dat mede zal fungeren als een ontmoetingscentrum tussen de bevolking en lokale bedrijven. Jongeren krijgen de kans om een beroepsopleiding te volgen en bedrijven worden begeleid om hun producten en diensten te verbeteren. Op die manier ontstaat er synergie tussen jonge talenten en het bedrijfsleven.
Hoe gaat het Innovatiecentrum eruit zien?
In 2013 is begonnen met het lokaal fabriceren van baksteen uit rivierklei. Zo wordt lokaal bouwmateriaal gebruikt die de bevolking zelf maakt. Het productieproces is verbeterd van traditioneel naar het gebruik van moderne baksteen. Onder begeleiding van plaatselijke professionals is vervolgens de fundering van het Innovatiecentrum gelegd. Deze fase is o.a. mogelijk gemaakt door financiering van Ten Brinke Foundation.
Daarnaast zal het Innovatiecentrum gaan dienen als ontmoetings- en ondernemingscentrum. Ook zal een restaurant opgezet worden, verbonden aan de opleiding, waar jongeren werkervaring kunnen opdoen en een bron van inkomen kunnen vergaren. Stages en samenwerking zullen worden geregeld met lokale horeca.


Projectplan
GDA is momenteel bezig met het werven van fondsen voor de afwerking en inrichting om daadwerkelijk met de activiteiten te kunnen starten. De focus ligt op het afwerken van de ruimtes op de begane grond om hier zo snel mogelijk te kunnen starten met de begeleiding van kleine boeren en daarbij horende opleidingen. Verder zal er een naaiatelier gestart worden.
Vervolgens zal de keukeninstallatie gereed gemaakt worden. Tevens zal er een mogelijkheid zijn om daar te komen eten. In een later stadium zal een ICT-opleiding starten. Uiteindelijk is de ambitie om een multifunctioneel gebouw te ontwikkelen met een ontmoetingsruimte, diverse kantoren en een informatie- / gezondheidscentrum.
Wanneer dit Innovatiecentrum volledig draait kan vanuit deze ervaring een eventuele uitbreiding plaatsvinden naar omringende ontwikkelingslanden zoals Rwanda, Uganda Kongo en Malawi.
Meer weten over dit project? Bekijk foto’s van de bouw van het innovatiecentrum in ons fotoalbum.
Doneren
Iedereen moet de kans krijgen zich te ontwikkelen. Jij helpt toch ook mee?
Samen met donateurs zoals jij zorgt GDA voor een kans op onderwijs en ontwikkeling voor jongeren en ondernemers in Burundi. Voor een kleine bijdrage help jij bij de ontwikkeling van ons Innovatiecentrum. Je kunt ons project steunen door geld over te maken naar de bankrekening van Global Development Africa. Dit kan eenvoudig via onderstaande doneerknop.
Vertel je vrienden, familie en kennissen over dit project: