Over Burundi

Het kleine land Burundi ligt ten zuiden van de evenaar in het grote merengebied. Het gedeeltelijk bijbehorende Tanganyikameer is na het Siberische Baikalmeer het oudste en diepste meer ter wereld. Het strekt zich uit over 673 km en is gemiddeld 50 km breed.

Huisjes aan een meer in Burundi

Het landschap wordt gedomineerd door bergen en water.
De heuvels rond de grote meren behoren tot de dichtstbevolkte streken, onder meer omdat de grond er zeer vruchtbaar is door vulkanische activiteit. De hoogtes zorgen bovendien voor een mild klimaat, ondanks de nabijheid van de evenaar. Daardoor valt de regio buiten de zone waar de tseetseevlieg thuis is, zodat men er ook goed vee kan houden.

Het land heeft een tropisch klimaat, dat sterk bepaald wordt door hoogte en seizoen. Er zijn jaarlijks twee droge en twee natte seizoenen. De droge seizoenen vallen in de periode juni-augustus en januari-februari. Het lange natte seizoen loopt van maart tot mei en het korte van september tot november. De gemiddelde temperatuur ligt, naargelang de hoogte, tussen 24 en 17 graden. De gemiddelde neerslag is 150 cm per jaar.
Qua landschap heeft Burundi veel te bieden: de groene heuvels en het grote Tanganyikameer, elk met hun eigen flora en fauna. Het meer biedt bovendien een nog nauwelijks gerealiseerd potentieel van waterpret en –sport. De hele kustlijn tussen Bujumbara en Nyanza-Lac werd door een bevlogen ambtenaar van de toeristische dienst al eens omschreven als de “Burundese Rivièra”.

Aan het Tanganyikameer

Burundi heeft twee nationale parken: in het noordwesten het Kibira Nationaal Park met alpien regenwoud, dat in Rwanda overgaat in het Nyungwepark, en het Rurubu Nationaal Park in het noordoosten langs de Ruruburivier.

Burundezen met hun oogst

Landbouw is verreweg de belangrijkste economische activiteit. Het is de hoofdactiviteit van ca. 95 % van de bevolking. De belangrijkste exportgewassen zijn koffie en in mindere mate thee, suiker en katoen.
Naast de verwerkende industrie voor landbouwproducten zijn er bescheiden industriële activiteiten.
Burundi heeft naar Afrikaanse maatstaven een homogene bevolking: iedereen spreekt dezelfde taal, het Kirundi. De grootste etnische groepering is de Hutu. Verder bevinden er zich Tutsi en Twa-minderheden.
Vrouwen vormden in Burundi lang een achtergestelde groep en zijn nog vaak analfabeet. Tegenwoordig eist de grondwet dat minstens 30% van de posities binnen de regering en volksvertegenwoordiging door vrouwen worden bezet.